Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Hamrén -här är laget med shining

 Bild: aftonbladet.se
 
”Shining”. Ett ord som Hamren under hela sitt mandat använt för att hypnotisera oss. Men vad betyder det egentligen?
 
Jag vet inte, men allra mest verkar det vara förvirring. Från att ha varit favoriter att knipa direktplatsen som tvåa i gruppen såg vi en fullständig kollaps mot Österrike. Istället fick vi åka över sundet för två nagelbitare där vi från en rätt säker ledning höll på att kollapsa på mållinjen igen. Det enda som hjälpte oss att ha kvar en fot på rätt sida var att domaren blåste av. Hade matchen spelats 10 minuter längre hade Bendtner spelat EM istället för Zlatan.

Inför senaste landslagssamlingen hade Hamren en del frågor kvar att utreda, men fick egentligen inga klara förtydliganden. För att kunna ta ut en bra trupp måste man först och främst vara på det klara med vilken typ av spel vi skall spela nere på kontinenten. Att de bästa skall med är en bra gissning, men Sverige har inte många skimrande pärlor. Förbundskaptenen är den viktigaste figuren inom svensk landslagsfotboll eftersom det är hans uppgift att skapa ett vattentätt kollektiv där andrahandsspelarnas misstag inte kan sippra igenom.


Bild: emguide.se

Tittar man på vår grupp är öppningsmatchen mot Irland en måstematch för att avancemang, men vad händer sen? Jag tror på allvar att vi kan störa och besegra Italien om vi vågar släppa fram de unga talangerna som kan bidra med lite speed. Det funkar inte att lägga sig defensivt och hoppas knipa en pinne. För det första hade det varit en skam för alla fans som kommer åka för att vara delaktiga i festen och för det andra håller inte Sveriges försvarslinje för att klara en sån forcering. Hamren är ingen Simeone och istället för att gå in och spela defensivt måste vi våga. Hamren måste få ihop försvaret och löser man det är halva matchen vunnen. Det gäller att variera sitt spel beroende på vem man möter för att ha en optimal chans att vinna.
 
Efter Kujovic skadeproblem anser jag inte att han är redo för att kliva in och prestera. Han kommer förmodligen komma med i den slutgiltiga truppen i brist på konkurrens, men om Sverige hamnar i ett läge där en fjärde forward måste komma till spel är det bättre att byta spelsystem och lägga in en mittfältare istället för att ta in en anfallare som inte är i form.
Målvakter:

Andreas Isaksson: Jag är inte typen som följer den turkiska ligan. Men även om jag hade varit det är Isaksson många gånger inte ens uttagen i truppen. Väldigt svårt att göra en egentlig analys av hans prestationer, men jag antar att jag följer med strömmen. Utsedd till årets målvakt tio gånger om får vara argument nog.
 
Kristoffer Nordfeldt: En med svenska mått relativt ung målvakt som förmodligen kommer ta över efter Isak när han kliver åt sidan. Har gjort en bra karriär i skymundan och spelar för tillfället som andrakeeper i Norwich. Även om Hamren förmodligen inte kommer starta med honom är vi i goda händer om Isaksson drar på sig en skada.
 
Patrik Carlgren: Konkurrerar med Robin Olsen om att nöta bänk i Frankrike. I den bästa av alla världar kommer en tredjekeeper inte ens få spela, och där ser jag hellre att vi lyfter fram unge Carlgren på ett sådant här stort mästerskap. Om inte Hamren tror på våra ungdomar, hur ska vi då övertyga andra storklubbar att få upp ögonen för våra spelare? Att prioritera Carlgren är en slags framtidsinvestering för svensk fotboll, och jag ser gärna att man ger honom någon av matcherna mot Slovenien eller Wales.
 
 
Försvarare:

Mikael Lustig: Har inte fått något större utrymme i medierna i samband med att Celtic inte lyckats ta sig till Champions. De håller en stabil ligaledning i Skottland och svensken gör bra ifrån sig. Hans bästa dagar kan vara över men tack vare sin erfarenhet kommer han med. I sina bästa stunder kan han vara en riktigt vass offensiv ytterback.

Andreas Grankvist: En spelare som Hamren uttryck stort förtroende för, bland annat genom att kalla honom Sveriges egna Thiago Silva. Granen är ingen taktisk spelare men har en vilja och ett snack som lyfter hela laget. En spelare som är duktig på att motivera sina medspelare och som ligger bra taktiskt. Spelar i Krasnodar som för tillfället är mitt uppe i kampen om en Europa League-plats.
 
Victor Lindelöf Nilsson: Utan tvekan den bästa på sin position. Han har gjort en fantastisk säsong med Benfica och var tillsammans med Zlatan den enda svensken att komma till kvarten i Champions. Ska starta alla matcher utan tvekan och vi får hoppas att han tar steget upp till någon av Europas top 5-ligor efter sommaren.
Anton Tinnerholm: Spelar i Sveriges bästa lag och har gjort det bra. Han vet vad som krävs på den här nivån och kommer vara redo att hoppa in vid behov. Prioriteras knappt före klubbkollegan Konate, främst på grund av positionerna.
 

Pierre Bengtsson: Är en av de ”nya” ansikterna i landslaget och har gjort det bra de matcherna han fått chansen. Spelar till vardags i Mainz men har inte övertygat riktigt. Föredras dock framför Mikael Antonsson i samband med att Milosevic missar EM.


Martin Olsson: Spelar för tillfället med sitt Norwich för att stanna kvar i Premier League. Han är en typisk legosoldat som bara går in och köttar. Ser många gånger ut att ha tappat sin kompass när han irrar runt med snabba steg fram och tillbaka. Problemet med honom är att han behöver slipa sitt positionsspel. När man spelar den här spelaren gäller det att man har en defensivt skolad mittfältare som kan hjälpa med understöd om Olsson tappar. Det är ett stort handikapp i spelet och därför gäller det att vara noggrann med vilka matcher han ska spela och vilka matcher han inte ska spela, annars kan det bli ett hål där.
 
Oscar Wendt: Det största mysteriet kring Erik Hamrens era måste få ett förtydligande. Oscar har gjort en mycket väl genomförd säsong i Bundesliga och har otroligt bra offensiva kvaliteter. Han är motsatsen till Olsson och man måste ha med båda spelarna för att kunna hantera olika typer av motstånd i Frankrike. Kommer vara ett ständigt hot framåt och ska spelas mot exempelvis Irland och Belgien.
 
Erik Johansson: har flera gånger fått förtroendet av Hamren och kommer också att följa med till Frankrike. Spelar i det som han själv väljer att benämna som ”Skandinaviens största klubb” och har haft en bra säsong i Köpenhamn. Fått beröm flera gånger i de danska medierna.
Jonas Olsson: En riktig viking i försvaret som aldrig ger upp. Gjorde en lysande match senast mot Tottenham. Kan bli en byggsten när Sverige möter bollskickliga lag. Kanske till och med ska få starta istället för LVN i första matchen mot Irland?
 
 
 
Mittfältare:
 
Emil Forsberg: Kommer från en kanonbra säsong och är påväg att kliva upp till Bundesliga med sitt lag. Flera större klubbar har visat sitt intresse för svensken och jag hoppas att han klättrar när chansen kommer. I landslaget har han gjort flera bra matcher på sistone och kommer med den där extra farten som behövs i anfallsspelet. Farlig spelare i offensiv zon som är kreativ nog att kunna vara ett hot tillsammans med Zlatan där uppe.

Oscar Lewicki: En av spelarna som fått chansen sedan U-21 succen förra sommaren. Han har klivit in och tagit för sig. Gör ett bra jobb defensivt och har en känslig passningsfot som ständigt är på hugget när en yta öppnar sig för anfallare att löpa in på. Tar plats i startelvan i Malmö och har en ljus framtid framför sig. Kommer vara viktig för i det defensiva arbetet.
 
Albin Ekdal: Är säker i positionsspelet men kan blixtra till och gå framåt vid behov. Osäker dock om han skall få chansen att starta.
 
Sebastian Larsson: Inte övertygat i sitt klubblag men har de meriter som krävs för att åka till Frankrike ändå. Ska med fördel spelas i sista 20 när man vill hålla ett resultat. Är av samma kaliber som Olsson vad gäller krafter och är en spelare som löper som bara den utan att tänka sig för särskilt mycket. På grund av att han kan vara lite seg i spelförståelsen ibland tror jag han kommer vara en av spelarna i truppen som kommer dra på sig mest varningar.
 
Kim Källström: Sista valsen för Kim. Han har inte krafterna för att gå in och lira 90 minuter, men ska med till Frankrike för sin erfarenhet som en trygghetsfaktor.
 
Oscar Hiljemark: Spelar med Quaison i Palermo och har snabbt kommit att bli älskad av klubben, som det går lite sämre för i Serie A. Quaison ska inte med men Hiljemark är en joker som senast i förra veckan spåddes bli nästa stora svenska stjärna. Hans spelsätt stämmer väl överens med det spelet som Sverige måste våga spela mot bättre lag som Italien och Belgien. Unga spelare som Hiljemark måste få chansen om vi ska lyckas fälla favoriterna.
 
Pontus Wernbloom: Spelar till vardags i ryska ligan och har inte glimrat på sistone. Men Pontus är väldigt duktig i luftduellerna och kan komma att behövas mot lag som spelar mycket i luften, kanske framförallt brittiska lag och Irland. Ska dock spelas varsamt och man måste verkligen analysera motståndet innan man är säker på sin sak, annars riskerar man mycket eftersom han spelar fysiskt och riskerar att inte hänga med de allra snabbaste. Kan eventuellt stångas med Fellaini i sista matchen, men får absolut inte komma till spel mot passningsskickliga Italien med en Verratti i hjärtat av mittfältet.
 
Jimmy Durmaz: Påminner om Zengin lite grann; är en vass offensiv kantspelare som vågar utmana sin spelare. Däremot finns det en risk att det blir lite väl festligt om de båda startar, eftersom Sverige framförallt måste vara på tårna i defensiven, där ingen av dessa två egentligen övertygar. Durmaz kommer från en minst sagt tragglig säsong från Grekland där klubben behandlat honom lite underligt. Petar Zengin efter det senaste avslöjandet att han blivit klubblös. Det räcker med att vi har Isaksson som är vattenpojke i ett andrahandslag i Turkiet. Zengin har gjort det bra i landslaget men med tanke på att de båda inte kan starta samtidigt om man utgår ifrån Sveriges spelidé, prioriteras Durmaz.
 
Sam Larsson: En ganska osvensk spelstil och är en ung spelare som behöver det här mästerskapet för att få lite rutin. Duktig en-mot-en och kan användas som en slags joker. Eller i värsta fall till ett inhopp i 90´ för att slösa lite tid. En framtidsinvestering för svensk landslagsfotboll i likhet med uttagningen av Carlgren.
 
 
Anfallare:

Zlatan Ibrahimovic: Behöver inga argument.
 
Marcus Berg: Dominerar i grekiska ligan, men frågan är om han kan mäta sig med de bästa på kontinenten? Berg ska spela tyngre matcher mot exempelvis Belgien där det gäller att hålla boll och spela kvickt när man väl har den.
 
John Guidetti: Charmören som vinner hjärtan och har en bra kontakt med fansen. Visar mycket hjärta när han spelar men kan stundtals bli lite väl entusiastisk. Ser gärna John från start mot Italien. En spelartyp som löper mycket och som antingen kan användas för att öppna upp ytor eller som en defensiv kraft.

Skrivet av:

fotboll.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av fotboll

Kommentera