Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

sir Alex mardröm på drömmarnas teater

 Bild: manutd.com                                                                                                                  


Den första maj kommer Leicesters industriarbetare ta ledigt för att tillsammans med miljontals fotbollsälskare följa livebilder från Drömmarnas teater, där deras superhjältar kommer spela en revolutionär fotbollsmatch. På sin läktare kommer sir Alex för första gången på flera decennier tvingas se en annan pjäs än sin egna.

Vi måste tillåta oss att vara ärliga, när sir Alex lämnade sin tränarpost stod United inför en generationsväxling, och har fortfarande inte lyckats överkomma den tröskeln. Efter att ha haft samma tränare i nästan 30 år visste man inte vem som skulle ta över. I dagsläget har man den mycket erfarne holländaren van Gaal vid rodret.
   Den första frågan man måste ställa sig är om van Gaals spelidé har någon vidare genomslagskraft på den brittiska ön. Ett språkträd kan på ett gynnsamt vis visualisera likheter och skillnader mellan olika ligor. Till exempel ligger både holländska och engelska på samma gren, men det innebär inte att de är identiska. När man går från den ena till den andra tar det en stund att acklimatisera sig. Där har vi van Gaals problem.

Holländaren var under sent 90-tal inspirationskälla till flera av dagens stjärntränare, men är aningen för konservativ för att lyckas idag. Hans auktoritära signum hade lämpat sig bättre i en akademi.
Nu ser han allt som oftast ut som en sköldpadda med båda fötterna fast förankrade i jorden. Han vandrar och försöker hitta blommande maskrosor, men verkar sakna rätt system för att smälta in dem. Han har förvisso köpt in och använt sig av talanger, men måste ha en starkare stomme när det blåser i motvind. Fansen är – med all rätt -frustrerade över att det saknas en kreatör, men både di Maria och Depay är spelare vars spelglädje inte fått möjlighet att lysa igenom i den holländske managerns spelidé.


Bild: scoopnest.com
 

Man undrar vad som egentligen finns bakom den där skölden. Vad är det för detaljer han antecknar i sitt lilla block varje gång ett felpass slås? Finns det ens någonting där? Holländaren skyndar långsamt och i nuläget är det högst osäkert om det beror på att han är på väg till sin egen begravningsceremoni, eller om det är för att skapa en stadig ny kompatibel epok som ska kunna utmana sir Alex. Med facit i hand hade även Fergie liknande resultatrelaterade problem i början av sin sejour, och därför visar också styrelsen tålamod för holländarens uppbyggnadsfas.

Att Mourinho kommer in efter sommaruppehållet är en möjlighet som inte kommer tillfredsställa fansens behov. Portugisen är världens bästa bussförare och kommer mötas med ännu mer förakt eftersom det är offensiven som måste bli bättre. Dessutom vill han ha snabba resultat, något som är svåruppnåeligt med tanke på hur ung Uniteds trupp är. Han kommer dessutom att mötas upp av tomma lador efter det att hans tidigare kollega från Barca-tiden spenderat nästan 3 miljarder kronor i instabila aktier.

Det som är säkert är att United befinner sig i ett ingenmansland med talanger som behöver mentorer, men där mentorerna är så pass svajiga att de inte klarar av att leverera. Uniteds problem kommer att fortsätta under ytterligare 2-3 år oavsett vem man tar in, men med tanke på situationen vore det bättre att ha kvar van Gaal (med antagnandet att han tar hem FA-cupen och kvalificerar sig till Champions League) för att så småningom ersätta honom med sir Alex tronarvinge Ryan Giggs.


Video: van Gaal är optimistisk inför framtiden

Skrivet av:

fotboll.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av fotboll

Kommentera