Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Missionärens sista pusselbit

”Et tu, Brute?” vrålar min far förbaskat när David Luiz nonchalant som siste man försöker klacka iväg en djupledsboll, men misslyckas och ger Kevin de Bruyne chansen att skjuta 1-0 till Manchester City i det som kan vara Zlatans sista kvartsfinal. Orden är latin och påstås vara Julius Caesars sista ord innan han dödades av sina närmaste senatorer.
   Innan matchen pratades det mycket om Zlatan, framförallt i de engelska medierna. Till skillnad från tidigare bataljer då Zlatan stångats mot de engelska lagen har medierna helt ändrat tonen kring honom. Istället för att dra fram gamla spöken med skrämmande statistik, uttrycker allt fler en önskan om att få se Zlatans karaktär i Premier Leauge. Han slog mirakulöst igenom som en kaxig talang i Allsvenskan, han omvandlade sin kaxighet till energilysta i Holland, och när han anlände till Italien var han disciplinerad nog att kunna konkurrera med de bästa. Han erövrade italienarnas hjärtan på samma sätt som romarrikets maktelit sekel tidigare hade beslagtagit deras förfäders sinnen. Från sitt eget San Siro byggde han vägar rakt in i våra hjärtan och lyckades så småningom erövra stora delar av Europa. Efter en tillbakablick inser man att Zlatan inte bara är en snabb, duktig och intelligent fotbollsspelare, utan även en ideologisk konstnär. När han kommer till en klubb vinner den ligan, när han lämnar är det som att själen slocknar och de förlorar plötsligt svårspelade bortamatcher mot mittenlag i ligaspelet.
   I stunden då Caesar föll mot marken drog han med sig hela romerska republiken ner i graven, och utan att motivera något ytterligare kan man ana att dessa båda herrar delar samma karisma, men uttrycker den i olika förklädnad. Fotboll spelas bäst som lagsport och politik är företrädandevis demokratiskt. Men i varje lag finns ett ego på samma sätt som varje demokrati bäddar möjlighet för en diktatur. De närmsta människorna runt ikonerna kommer aldrig uppskatta sina konkurrenters framgångar. Jag antar att vissa fenomen skådas bäst från långt håll. När Zlatan lägger skorna på hyllan kommer min generation att se sista kapitlet av en legend ha skrivits. Men medan hans medspelare inte hunnit tröttna på honom har han en sak kvar att göra. Han ska konstruera en väg som förbinder Storbritannien med resten av Europa för att vinden i hans sista löpning stolt ska kunna eka ut:
”Veni vidi vici”

Skrivet av:

fotboll.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av fotboll

Kommentera