Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Beduinerna väntar ut sandstormen

Nasser al Khelaifi och Qatar Investment Authority kom in med miljarderna 2012.          Bild: ft.com


Redan i Mars månad säkrade Paris Saint-Germain en historiskt tidig ligatitel och började därefter mobilisera krafterna för att ta sig till klubbens första final i Champions League. Efter att man lottats mot då formsvaga Manchester City var förhoppningarna goda om att åtminstone kunna nå en semifinal, men två felräknade matcher senare är man utslaget. Vad väntar nu?

För 4 år sedan gick qatariska investerare in i klubben och plötsligt hade den franska huvudstadsklubben hundratals miljoner att leka monopol med. Målet var att göra klubben till en av de största inom europeisk toppfotboll, och det överlägset bästa steget man tog var att lyckas övertala Ibrahimovic att skriva på. Med det namnet i truppen blev man vassare vid förhandlingsbordet och lyckades övertala många fler att ansluta sig.

I dagsläget har det dock hackat lite grand. För fjärde året i rad åker man ut ur den prestigefyllda turneringen i kvartfinal och president Al-Khelaïfi har börjat inse att det krävs mer än många nollor på kontot för att lyckas i Europa. Stämningen i den franska huvudstaden är dyster och många spekulerar i vad nästa steg är.

PSG har under säsongen som gått haft Europas bredaste trupp där det varit konkurrens på i princip varje position. De unga talangerna Marquinhos, Kurzawa, Rabiot och Lucas har fått nöta bänk till fördel för mer rutinerade lagkamrater. Problemet som de qatariska ägarna kommer konfronteras med när transferfönstret öppnar är därför många. Dels har ett flertal rutinerade spelare utgående kontrakt, bland annat fixstjärnan Ibrahimovic och hans kompis Maxwell, och dels har de unga talangerna fått många fina erbjudanden från andra storklubbar. Med det sagt kommer de kanske lyckas behålla grundstommen i laget och bygga vidare på det som de har konstruerat hittills. Om förhandlingarna halkar efter är risken stor att både rutin och talang säljs i sommar och då kommer man utan en egentlig sportchef vara tvungen att köpa till sig en ny trupp på två månader.

Båda talangerna har utvecklats till storspelare och jagas enligt uppgifter av Barcelona.  Bild: les-transferts.com
 

För den yngre generationen känns det som att det var igår som PSG blev en storklubb, och det är svårt att ta in faktumet att miljardbygget redan står för dörren till en generationsväxling. Vem det är som står där på andra sidan och ska ta över stafettpinnen återstår att se. De qatariska ägarna väntar ut sandstormen samtidigt som PSG ikväll möter Lille i den franska ligacupen.

Skrivet av:

fotboll.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av fotboll

Kommentera