Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Allsvensk läktarkultur

Bild: fotbollskanalen.se

Med tjugo minuter kvar av det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF gick Göteborgs förrädare, Tobias Sana, upp för att värma. Bara några minuter senare hade han slagit nytt årsbästa i spjutkastning med hörnflagga efter det att en blåvit supporter dragit skam över hela sin klubb.

Läktarkulturen inom allsvensk fotboll brukar med jämna mellanrum bli föremål för bastanta debatter inom media, men det som är märkligt är att supportrarna själva inte tycks reagera. För det måste väl ändå varit någon som såg när knallskottet slängdes in? Bristen på självrannsakan inom supportergrupperna talar sitt tydliga språk, nämligen att klyftan mellan klubbar och deras supportrar växt.

På presskonferensen efter att beslut tagits att inte spela klart matchen tog blåvitts tränare kraftigt avstånd från händelsen och bad å sina supportrars vägnar om ursäkt till Sana, publiken som betalat inträde och linjedomaren som befann sig i närheten av explosionen.

- När vi kommer in för att ha möte mår han inte alls bra. Han är chockad, han gråter och det tjuter i öronen, berättar huvuddomare Eriksson när Sportbladet frågar honom om linjedomarens tillstånd.


Matchen avbröts i den 77e minuten vid ställningen 1-1.                                              Bild: Aftonbladet 


På FIFAs rankning över världens bästa ligor hänger Allsvenskan på 28e plats. Detta innebär att det finns en risk att läktarkulturen bärs upp av andra faktorer än just kärleken till fotboll. Efter Sanas blixtsnabba replik på attacken gick klacken i accelererande fart från att skrika glåpord till att komponera halvt rasistiska ramsor riktade mot bortapubliken. Man ägnade mer tid åt att hata än att älska, och det är snarare ett moraliskt problem än något Svenska fotbollsförbundet i sin helhet kan stoppa med hårdare regleringar.

Incidenter som den som hände ikväll måste av supportrar hanteras med konsensus. Att problem uppstår är en chans för alla oss inom fotbollsfamiljen att markera att detta inte hör till sporten. Publiken är oerhört viktig för svensk fotboll och man måste sträva efter att behålla sitt stöd, men på uppsatta villkor. Dessa typer av problem inte bara testar- utan även visar var gränsen går. Vi bör därför välkomna diskussionerna om hur man skall gå till botten med den här problematiken inom allsvensk fotboll.

Skrivet av:

fotboll.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av fotboll

Kommentera